Annerledes orienteringskonkurranser

oerineteringDe fleste forbinder orientering med spreke folk som løper seg svette i skogsterreng mens de leter etter poster. Men man trenger ikke å stresse vettet av seg for å drive med orientering. Dersom vanlig orientering ikke frister, finnes det mange spennende konsepter innenfor orienteringssporten. Orientering er både spennende og lærerikt. Blant annet lærer man å bruke kart og kompass, og det er en nyttig lærdom, for det er ikke alltid GPS er tilgjengelig. Da kan kartkunnskapen du lærte under orienteringen være livsviktig.

Nattorientering

nightNattorientering byr på nye utfordringer, nettopp fordi det er mørkt. Deltakerne løper med en hodelykt, og det kan være ekstra vanskelig å finne postene om natten. Det gjelder i hvert fall å navigere riktig, slik at man slipper å lete i evigheter etter postene. Nattorientering kan gjennomføres som en konkurranse på tid, eller den kan være en fritidsaktivitet der man bare skal gjennomføre innen en viss tidsfrist. Nattorientering kan være en prefekt aktivitet for barn og unge, for det er både spennende og kanskje litt skummelt å løpe rundt i mørket.

Skiorientering

Skiorientering er vinterversjonen av sporten. Dette kan også være både en konkurransesport og en morsom aktivitet for barn og ungdommer. Konseptet er det samme som i vanlig orientering, vet at man skal finne poster i terrenget. Det arrangeres internasjonale konkurranser i sporten, og flere norske utøvere hevder seg i sporten. Flere skiklubber bruker også skiorientering som en del av treningsopplegget sitt, ganske enkelt for å tilby litt variasjon i treningen. Da øker motivasjonen. Du kan også lage din egen skiorientering på hytta.

Pokerorientering

copag_cardsPokerorientering er ikke en hurtighetskonkurranse. Her skal man samle inn pokerkort på postene. Deltakerne kan enten få utdelt kort ved starten, eller starte helt uten kort. Dersom de starter uten kort, samler de inn kortene på postene de er innom. Hvis deltakerne starter med kort på hånden, kan de bytte ut kort underveis for å få en god pokerhånd. Hvis du er usikker på håndrangeringene og reglene, kan du sjekke disse på et nettcasino. Håndrankingen som brukes i pokerorientering er den samme som brukes i vanlig poker. Pokerorientering kan gjennomføres til fots, med båt eller med ulike kjøretøy. Det finnes mange varianter av sporten, og det arrangeres også mesterskap.

Bilorientering

Bilorientering er perfekt for de bilinteresserte. Her bruker deltakerne ganske enkelt biler i stedet for føttene, men deltakerne må fortsatt finne fram til poster på kartet. Det finnes også sykkelorientering, snøskuterorientering, båtorientering og motorsykkelorientering, så mulighetene er mange. Hvis du ikke finner et arrangement der du bor, kan du selv foreslå et slikt arrangement. Det er sikkert mange som gjerne vil være med på det. Husk at det skal kjøres forsvarlig selv om man deltar i et bilorienteringsløp. Trafikkreglene gjelder fortsatt.

Turorientering og Pre-O

Pre-O, som er forkortelse for presisjonsorientering, er en sport som passer for alle, uansett funksjonsnivå. Her gjelder det å løse orienteringsoppgaver, og man konkurrerer ikke på tid. Løypene er tilpasset alle, og den eneste regelen som gjelder, er at man skal komme i mål innen en viss maksimaltid.Turorientering er først og fremst et tilbud for å få folk i aktivitet. Disse konkurransene foregår ikke på tid, målet er ganske enkelt at både barn og voksne skal lete etter poster. Postene er ofte plassert på fine utkikkssteder, for å gi folk en god turopplevelse. Ettersom det ikke er tiden som teller, kan deltakerne også ta seg tid til å raste underveis.Flere steder i landet arrangeres det også orienteringsløp i byer og tettsteder, beregnet på å få folk i aktivitet. Andre lignende konsepter er turbingo. I begge disse konseptene er postene plassert i bysentrum, og arrangementene foregår gjerne i helgene, med mål om å få folk opp av sofaen og ut på tur.